HET EINDE VAN DISCOVERER

Lees ook het E-book over het einde van Discoverer

Als u nog steeds Oracle Discoverer gebruikt dan weet u ongetwijfeld van de discontinuatie dat pakket. Oracle brengt geen nieuwe versies meer uit en ondersteuning wordt aanzienlijk beperkt in de komende jaren. Het wordt dus tijd om naar iets anders uit te kijken, en dat is misschien maar goed ook.

Discoverer was 20 jaar geleden een baanbrekend pakket. En ere wie ere toekomt, Oracle heeft een redelijk goed functionerend product weten te behouden zonder nieuwe versies uit te hoeven brengen sinds 2009. Zeven jaar zonder update is indrukwekkend, maar nu hebben ze dan toch besloten de stekker eruit te trekken. U heeft vast vragen, dus laten we er wat dieper op ingaan.

Hoe zit het met Discoverer support?

In de “Statement of Direction” legt Oracle haar supportstrategie voor de komende jaren uit:

oracle-support

Het komt erop neer dat tot juni 2017 support stap voor stap wordt afgebouwd en u geen patches of fixes meer zult ontvangen. Het kan dan dus zomaar gebeuren dat u na een Windows or webbrowser update tot de ontdekking komt dat uw Discoverer niet meer werkt.

Migratie naar Oracle Business Intelligence Enterprise Edition OBIEE

Deze downgrades in support kunnen maar op een ding wijzen – Oracle wil dat gebruikers migreren van Discoverer naar een ander Oracle product, Oracle OBIEE. Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) is Oracle’s BI tool.

Het beoogde doel van OBIEE is om de kracht van informatie te ontsluiten met robuuste rapportage en ad hoc queries en analyse, OLAP, dashboards en scoreborden die de eindgebruiker een unieke ervaring bieden met een sterke focus op visualisatie, samenwerking en notificatie-mogelijkheden, etc. Maar werkt OBIEE echt zo goed?

De voors en tegens van Oracle Business Intelligence Enterprise Edition

De voordelen van OBIEE omvatten:

 • Interactieve dashboards met een rijke verscheidenheid aan visualisatie
 • Goede dashboards voor C-level executives
 • Goede geaggregeerde data
 • Enterprise rapportage met opgemaakte sjablonen en rapporten
 • Waarschuwingen die workflows in gang zetten op basis van bepaalde waarden

Gebruikers van OBIEE hebben echter al heel wat negatieve ervaringen aangegeven:

 • OBIEE is niet transactioneel en het is dus moeilijk om drilldown te doen naar de details, waardoor gebruikers nog steeds genoodzaakt zijn een data dump naar Excel te doen.
 • BI tools werken over het algemeen met een data-warehouse. Dit betekent dat de informatie die gevisualiseerd misschien al niet meer correct is omdat de link met het ERP is verbroken
 • Reporting Administration is te moeilijk
 • OBIEE is veel minder dynamisch en flexibel dan Discoverer en het is dus niet gemakkelijk rapporten wijzigen
 • De BI-Mobile APP Designer is moeilijk te gebruiken
 • Het duurt lang om het pakket onder de knie te krijgen, en de implementatie van het product vergt over het algemeen heel wat tijd, maanden tot meer dan een jaar voor sommigen
 • Door de complexiteit van het pakket kunnen de gebruikers willekeurige bugs in het systeem tegenkomen die moeilijk te traceren zijn

Wat dan?

Waar het op neerkomt is dat Oracle Discoverer klanten drie opties hebben:

 • Doorgaan met een niet-ondersteunde Discoverer
 • Migreren naar OBIEE
 • Kijken naar een toepassing van derden

Als u doorgaat met de niet-ondersteunde Discoverer dan kunt u de oplossing snel ontgroeien en zult u uw veiligheidsrisico’s verhogen. Als u besluit om te migreren naar OBIEE, dan loopt u al snel tegen beperkingen, hindernissen en hoge kosten aan.

Als u op zoek bent naar een oplossing van een andere vendor die het succes van uw onderneming nastreeft en oplossingen biedt speciaal ontwikkeld voor Oracle E-Business Suite, dan is het zeker aan te raden eens naar Hubble’s Discoverer Vervangingspakket te kijken.

hubble-vs-obiee

Lees ook het E-book over het einde van Discoverer.